Teplárně České Budějovice přibývají noví zákazníci

TISKOVÁ ZPRÁVA

České Budějovice, 12. února 2014

Deset nových hlavně firemních zákazníků s ročním odběrem tepla téměř 23 tisíc GJ získala v loňském roce akciová společnost Teplárna České Budějovice. Největším z nich je BBH Tsuchiya, která ve městě otevřela nový závod. Jsou mezi nimi ale i investoři bytových domů City Park, Luční jez, Jírovcova nebo Alžír, stejně jako rodinných domů. Proti předchozím dvěma letům, kdy nové odběry přinesly 4 tisíce, resp. 10 tisíc GJ tepla, jde o výrazný nárůst.

„Začíná se projevovat systematická práce obchodního úseku se získáváním nových odběratelů. S ní se začalo až v roce 2011 po nástupu nového vedení firmy. Doba, kdy centrální teplo mělo ve městě jakýsi přirozený monopol je dávno nenávratně pryč. Na trhu mu konkuruje zemní plyn nebo tepelná čerpadla. O současné i zcela nové klienty musíme bojovat především stabilní cenou a doprovodnými službami,“ říká Jaroslav Panoch, člen představenstva teplárny odpovědný za finance a obchod.

Na centrální teplo se napojí i budovaný rezidenční park Dlouhá louka. „Máme ambici nabídnout budoucím obyvatelům nejvyšší standard, A dodávky tepla formou centrálního zásobování k tomu patří. Nabízí prokazatelně nižší náklady na zásobování teplem a teplou vodou, ale i pohotovostní dispečink s garancí rychlého odstranění případných výpadků v dodávkách,“ uvedl už dříve Ivo Nejdl, partner investiční skupiny Carpaterra, která za projektem stojí. Podobně hovoří i jiní developeři.

Právě dlouhodobá udržitelnost cen je také součástí schválené podnikatelské koncepce teplárny. I díky tomu jsou nové odběry výrazně vyšší než ukončené. Ty loni dosáhly 1320 GJ tepla. Projevila se na nich i ekonomická krize, pod jejímž tlakem někteří zákazníci přestali podnikat a uzavřeli provozovnu.

„Hlavním argumentem je vždy cena a služby, tzv. full servis. To dělá naše teplo plně konkurenceschopné,“ říká Jaroslav Panoch. Efektivnost provozu firma podporuje také přestavbou části parovodní sítě na horkovodní s nižšími provozními ztrátami.

Teplárna je základním dodavatelem tepla a teplé vody v Českých Budějovicích, kde provozuje přes 170 kilometrů tepelných rozvodů.