Českobudějovická Teplárna zahájila ekologickou investici desetiletí. Za stamiliony odsíří uhelné kotle.

TISKOVÁ ZPRÁVA

České Budějovice, 25. března 2014

O víc než 80 procent postupně klesne od roku 2016 v jihočeské metropoli objem emisí oxidu siřičitého (SO2), které do ovzduší míří ze dvou uhelných kotlů K11 a K12 Teplárny České Budějovice Oxidy dusíku (NOx) se sníží až o 60 procent. Zaslouží se o to výstavba odsiřovacího a denitrifikačního zařízení, která představuje největší ekologickou investici v historii firmy. Projekt začal podpisem smlouvy o dílo 6. února a jeho generálním dodavatelem je akciová společnost Tenza Brno.

Zařízení bude stát 428 milionů korun, z nichž 30 procent pokryje dotace Státního fondu životního prostředí. Podmínkou jejího přidělení je, aby bylo dílo plně funkční ještě během roku 2015. S odstávkou obou kotlů se počítá už letos v letním období. Dobrou zprávou pro zákazníky je, že se tato odstávka nijak nedotkne vlastních dodávek tepelné energie.

„Jde o součást naší dlouhodobé péče o ekologii a životní prostředí. Tato investice přitom bude mít zásadní vliv na čistotu ovzduší ve městě a okolí,“ uvedl Miroslav Houfek, předseda představenstva Teplárny.

Tenza zakázku získala poté, co z veřejné soutěže nečekaně odstoupil její vítěz Sdružení pro odsíření spalin, jehož členy byly Škoda Praha a Škoda Praha Invest. Řada tedy přišla na druhého v pořadí.

„Samozřejmě to pro nás představovalo nepříjemnou komplikaci, ale věříme, že konečné termíny předání díla nejsou ohroženy. Společnost Tenza je v oboru respektovaným dodavatelem,“ dodal Miroslav Houfek.

„Jsme rádi, že se můžeme podílet na realizaci projektu, který významně přispívá ke zlepšení kvality životního prostředí a využít tak naše dlouholeté zkušenosti v oblasti čištění spalin. Odsiřovací zařízení založené na obdobné technologii jsme dokončili v roce 2009 v Plzeňské energetice. V současnosti pracujeme na dalších dvou významných zakázkách odsiřování spalin v Elektrárně Opatovice a v Teplárně Karviná,“ uvedl Michal Hrubý, generální ředitel společnosti Tenza.

Moderní zařízení využije metodu mokré vápencové vypírky spalin, při níž vzniká tzv. energosádrovec. Součástí investice je také míchací centrum energosádrovce a popílku, v němž se bude vyrábět granulát (konečný produkt odsíření) určený k technickým rekultivacím. Část ho Teplárna České Budějovice využije při rekultivaci

svého odkaliště, zbytek produkce bude prodávat. Jde o velmi účinnou technologii odsíření, která je ve světě nejrozšířenější u aplikací, vyžadujících vysokou účinnost odsíření.

„Technologické zařízení odsíření je projektováno tak, aby umožnilo pokles objemu vypouštěného oxidu siřičitého na méně než 200 mg/Nm3. Současný limit je 1700 mg/Nm3. Hodnota koncentrace oxidu dusíku NOx bude maximálně 200 mg/Nm³ a sníží se dvakrát,“ uvedl Martin Žahourek, místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice. Ta v obou kotlích ročně k výrobě tepla a technologické páry spálí zhruba 300 tisíc tun hnědého uhlí.

Radikální ekologická opatření po českých teplárnách vyžaduje nová evropská legislativa, zejména směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU. Ty se postupně zařazují i do národní legislativy členských zemí.

Majoritním akcionářem Teplárny, jednoho z největších teplárenských provozů v Česku, je s 80 procenty akcií město České Budějovice.