V tropickém vedru vyrábí teplárna i chlad

ČESKÉ BUDĚJOVICE, 7. srpna 2015

Na teploměrech tropické teploty a z českobudějovické teplárny míří k zákazníkům i chlad. Klima zpříjemňuje například v budovách areálu Jihočeské univerzity jako je univerzitní knihovna, Filozofická fakulta a rektorát nebo v depozitáři Jihočeského muzea. Jako další produkt vedle tradiční výroby tepla, páry nebo elektřiny.

Chlad je specifický produkt, který vzniká v takzvaných absorpčních jednotkách, které ke své funkci využívají právě dodávanou tepelnou energii místo obvyklé elektřiny.

„Stejný systém jako na univerzitě by bylo možné využít i v řadě další objektů, ať už veřejných, obchodních nebo průmyslových. Technicky vyspělé absorpční jednotky mají různý výkon a jsou zajímavou alternativou k dnes asi nejvíc rozšířeným elektrickým jednotkám. Od určitého výkonu jde o finančně zajímavou alternativu, která dokáže náklady na chlazení snížit,“ říká Martin Žahourek, místopředseda představenstva teplárny.

Centrální výroba chladu tak může být efektivnější, tedy levnější, komfortnější a také ekologičtější, než malé lokální elektrické chladicí jednotky.

„V jihočeské metropoli ale zatím nejde o příliš rozšířený způsob chlazení. Takovým zájemcům jsme proto připraveni poskytnout technické poradenství včetně propočtů nákladu spojených s instalací a provozem, stejně jako takovou dodávku řešit takříkajíc na klíč.“ dodává.

Teplárna tedy může administrativní, školní, zdravotní nebo obchodní budovy ve městě dálkovými rozvody tepla nejen v zimě vytápět, ale v létě i chladit. Tepelné rozvody i proto nezahálejí ani v tom nejparnějším létě.

Majoritním akcionářem společnosti Teplárna České Budějovice, a.s. je s 99,55 % akcií město České Budějovice.