Teplo v Českých Budějovicích nepatrně zdraží

ČESKÉ BUDĚJOVICE, 30.11. 2015

Cena tepla pro domácnosti v Českých Budějovicích od ledna 2016 vzroste jen nepatrně o 12 korun na gigajoul a bude činit 509,90 Kč/GJ bez DPH 15%. Letos domácnosti u sazby „na vstupu do objektu“ platí 497,90 Kč za gigajoul (bez DPH).

„Pokud vezmeme průměrnou roční spotřebu čtyřčlenné domácnosti 25 gigajoulů tepla na vytápění bytu a ohřev vody, tak toto zvýšení ceny představuje 300 korun na celý rok. Podstatně významnější dopad do peněženek odběratelů bude mít spíš fakt, zda bude zima mrazivá nebo mírná, což meteorologické předpovědi zatím nesdělily,“ říká Eva Krejsová, vedoucí obchodního úseku teplárny.

Na růst ceny má největší vliv nákup emisních povolenek oxidu uhličitého CO2, které je teplárna povinna odevzdávat v souladu s přijatou evropskou legislativou podle vypouštěného množství tohoto skleníkového plynu. Evropské unie chce tímto systémem motivovat firmy ke snižování produkce skleníkových plynů.

Náklady na výstavbu nedávno zprovozněného odsíření, která znamená významnou ekologizaci teplárny a snížení oxidů síry SO2 a oxidu dusíku Nox, a tedy lepší ovzduší ve městě a jeho okolí, se na zvýšení ceny tepla nepodílejí. Teplárna si je pokrývá z dalších vnitřních provozních úspor a technologických vylepšení. Efekt třeba přináší nahrazování zastaralých parovodů moderními horkovody, které mají vyšší účinnost a snižují tepelné ztráty o 10 až 15 procent a tím i spotřebu uhlí a produkci emisí. Pomoci má i zahájená rekonstrukce turbíny TG5. Díky její vyšší účinnosti se vyrobí a prodá víc elektřiny, aniž by se spálilo víc paliva a tedy bylo potřeba víc povolenek.

Majoritním akcionářem společnosti Teplárna České Budějovice, a.s. je s 99,55 % akcií město České Budějovice.