Horkovod z Temelína do Budějovic se už staví

pondělí, 18. března 2019

Stavba byla slavnostně zahájena v pátek 15. března, jejím investorem je společnost ČEZ.

Šestadvacet kilometrů dlouhý horkovod mezi jadernou elektrárnou Temelín a Českými Budějovicemi od pátku 15. března, kdy byla slavnostně zahájena jeho stavba, už ukrajuje první metry. Náklady dosáhnou 1,445 miliardy korun a hradí je energetická společnost ČEZ. Ta práce plánuje na necelé dva roky.

Nový zdroj pokryje až 30 procent výroby tepla, které město potřebuje. Ročně půjde o 750 terajoulů a vytápět jím budou hlavně sídliště Vltava, Šumava, Máj a Pražské předměstí.

Město propojí s elektrárnou dvě 26 kilometrů dlouhá potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě budou minimálně 1,3 metru pod zemí. Povedou z větší části podél silnice mezi Týnem nad Vltavou a Českými Budějovicemi, od ní se vzdálí u rybníku Křivonoska. „I když bude potrubí dlouhé, tepelné ztráty budou minimální – do tří procent. Ve dvou případech bude potrubí na visutých lanových mostech”, řekl Michal Hrubý, generální ředitel firmy Tenza, která horkovod staví.

Provoz na silnici stavba nenaruší, vyjma stometrového úseku jednoho jízdního pruhu před Hlubokou nad Vltavou ve směru od Týna. Křížení horkovodu se ale obejde bez rozkopání silnice, neboť stavbaři se pod ni dostanou pomocí takzvaných protlaků.

Díky temelínskému teplu nebude muset Teplárna České Budějovice spálit až 80 tisíc tun uhlí ročně a do ovzduší tak nevypustí stejný objem oxidu uhličitého. Tím sníží své náklady, mimo jiné i za nákup emisních povolenek. Do sítě má být nový zdroj připojen v topné sezoně 2020/2021. V zimě bude do Budějovic proudit voda o teplotě až 140 °C, v létě postačí 90 °C.