Nemocnice otevřela pavilon T. Teplo mu dodává teplárna

středa, 26. února 2020

Foto: Nemocnice České Budějovice, a.s.

Nový pavilon T, který se v českobudějovické Nemocnici stavěl necelých 15 měsíců a nyní byl slavnostně otevřen, získává tepelnou energii a teplou užitkovou vodu z městské teplárny.

„Nemocnice patří mezi naše nejvýznamnější zákazníky. Její areály jsou na distribuční síť teplárny napojeny duplicitně parovody na středotlakou a nízkotlakou páru. Nové objekty navíc připojujeme horkovodně. Zatímco nízkotlaká pára se používá k vytápění budov a ohřevu teplé užitkové vody, středotlaká k zabezpečení provozu prádelny,“ říká Martin Žahourek z vedení teplárny. Právě pro novou prádelnu firma loni v létě dokončila přípojku středotlaké páry s ročním odběrem až 8500 GJ tepelné energie.

Čisté, bezpečné a stabilní dodávky dálkového tepla tak získává i nový nemocniční pavilon T. Umístěna je v něm lůžková část Rehabilitačního oddělení se všemi terapeutickými pracovišti, a nová stanice dárců krve Transfúzního oddělení.

Novostavba, do níž nemocnice z vlastních zdrojů investovala necelých 170 milionů korun včetně DPH, je s dalšími provozy spojena dvěma mosty. První budovu propojuje s pavilonem L a druhý s pavilonem R.

Spolupráce obou institucí sahá až do roku 1950, kdy ve městě začala stavba parovodu Západ I, na který se o rok později napojila nejprve Vojenská nemocnice a za další rok i Všeobecná nemocnice, dnešní horní areál v ulici Boženy Němcové. V roce 1969 se na centrální zásobování teplem připojila také nemocniční ubytovna.