Výstavba horkovodní stanice v areálu teplárny pokračuje

středa, 13. května 2020

Jedná se o jednu z hlavních letošních investičních akcí

Horkovodní výměníková stanice vzniká přímo v areálu teplárny. Část její technologie, čerpací stanice, je situována do objektu, který dlouhé roky sloužil jako dílna mlynářů. Nyní, po rekonstrukci, tento objekt poskytuje optimální zázemí nové technologii.

Momentálně se realizuje montáž strojní části technologie této horkovodní stanice. Na záběru je zachycena technologie čerpací stanice, zleva část expanzního systému horkovodu sestávající ze zásobní nádrže a doplňovacích čerpadel. Expanzní systém spolu s doplňovacími čerpadly bude sloužit ke kompenzaci objemových změn teplonosné látky – oběhové vody uvnitř horkovodu, a tím držet konstantní tlak uvnitř celé horkovodní soustavy. Na podlaze jsou pak dále umístěna v řadě celkem tři hlavní oběhová čerpadla, která budou zajišťovat cirkulaci vody v celé horkovodní soustavě. Nad nimi je potom na ocelové konstrukci zavěšen potrubní uzel s přívodním i vratným potrubím z města.

Výstavbou horkovodní stanice a rekonstrukcí turbíny TG6 bude dokončen komplexní projekt vyvedení horkovodního výkonu přímo ze zdroje Novohradská do soustavy zásobování tepelnou energií ve městě.

Akce je spolufinancována veřejnou podporou z fondů Evropské unie.