Topná sezona 2019/2020 končí

pátek, 29. května 2020

V neděli 31. května skončí v Českých Budějovicích topná sezona, přesně podle vyhlášky, stejně jako loni. Trvala 266 dnů.

Byla netypická nejen pro rozkolísanost teplot, na což byla teplárna připravena. Nouzový stav, který v Česku skončil 17. května, výrobu také prověřil. Z důvodu nepravidelných odběrů, zejména komerčních zákazníků, bylo nutné přizpůsobovat se všem vzniklým situacím velmi rychle a upravovat výrobní parametry prakticky nepřetržitě, navíc ve zvláštním režimu. Díky profesionalitě zaměstnanců se ale podařilo požadované dodávky plynule zajistit.

Topnou sezonu určuje Vyhláška č.194/2007 Sb., ve znění vyhlášky č. 237/2014 Sb., Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Ošetřuje i období mimo topnou sezonu a stanoví podmínky pro situaci, kdy by si neočekávaně chladné počasí vyžádalo opětovné zahájení vytápění.

Dodávka tepelné energie se může prodloužit, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13°C ve 2 dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den. (Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7.00, 14.00 a ve 21.00 hod., přičemž teplota měřená ve 21.00 hod. se počítá dvakrát. Údaje o trendu vývoje venkovní teploty přebírá Teplárna České Budějovice, a.s. od Českého hydrometeorologického ústavu.)

Vytápění mimo otopné období se uskutečňuje, vyžaduje-li to průběh venkovních teplot, připouští-li to technické a zásobovací podmínky a v neposlední řadě v případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů.

S ukončením topné sezony se teplárna vždy začíná připravovat na pravidelnou údržbu zdrojové části a na plánované opravy teplárenské sítě včetně oprav generálních tak, aby od začátku září byla opět připravena na další topnou sezonu.

Společnost aktuálně zásobuje tepelnou energií 29 000 domácností a 250 firem a institucí. Tyto výrobní podniky, nemocnice, školy a další komerční objekty spotřebují z pohledu prodeje zhruba 60 procent produkce.

Teplárna provozuje distribuční síť v délce 163 kilometrů, z nichž je 85 kilometrů parovodů, 33 kilometrů horkovodů a 45 kilometrů teplovodů.




Podmořský svět u Malého jezu. Českobudějovická teplárna dala prostor pouličním výtvarníkům

ČESKÉ BUDĚJOVICE, 29. května 2020

Bezmála ikonický rekreační areál u Malého jezu v Českých Budějovicích získá další výrazný prvek. Vandaly poničená fasáda čerpací stanice říční vody městské teplárny se zásluhou místních streetartových výtvarníků Jakuba Šandy a Lukáše Michala proměňuje v pravý podmořský svět plný života a barev. V plné kráse by se měla představit už začátkem června.

„Zahraniční zkušenosti ukazují, že právě street art může velmi dobře fungovat jako prevence vandalismu. Vhodné téma, vtip a nadsázka autorského uměleckého díla, které respektuje místní účel veřejné plochy, navíc může přinášet radost a přispět k dobré náladě. O některých plochách v majetku města, které umělecké graffiti zkrášlilo a začlenilo do veřejného prostoru, už to platí. V takovém místě s originálními prvky, které vylepšují atmosféru města, se prostě žije radostněji,“ říká Ivo Moravec, náměstek primátora města České Budějovice, které je jediným vlastníkem teplárny.

Pouliční výtvarníci dostali za úkol vytvořit iluzi mořského akvária, které vedle dětského hřiště a loděnice vytvoří příjemný prvek pro kolemjdoucí. Součástí malby bude i místo, kde se bude možné vyfotit třeba na „korálovém útesu“.

„Ve hře bylo několik variant, včetně klasické opravy fasády. Ta by byla nákladově sice nejekonomičtější, ale vinou vandalů ne na dlouho. Proto jsme vsadili na street art. A atraktivní, environmentální koncept, zohledňující blízkou rekreační zónu. Budova je kostka, tak nás u řeky Malše napadlo vytvořit veselé městské akvárium plné života,“ říká Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva teplárny.

Podle Jakuba Šandy je to dobrá volba, protože zde barvy dobře vynikají. Navíc, plocha je skutečně velkorysá a „realmalba“ zvolenou technikou spray painting umožňuje vytvořit větší obrazy detailněji.

Čerpací stanici vznikla v 70. letech a slouží jako záložní zdroj vody z Malše pro teplárenskou výrobu. Využívá se při přerušení běžného odběru vody z Mlýnské stoky u základního závodu v Novohradské ulici. Takové situace nastávají při údržbě jejího koryta nebo technického zařízení.

„Klademe velký důraz na řádné hospodaření s vodou, kterou používáme pro technologické účely. Po různých stupních úpravy se využívá k výrobě páry v kotlích nebo ke chlazení technologie,“ vysvětluje Martin Žahourek z představenstva teplárny.

Teplárna už loni ve spolupráci s městem a spolkem Umění ve městě umožnila proměnit fasádu své výměníkové stanice na rohu Kasárenské a Dvořákovy ulice v umělecké dílo, když výtvarnice Diana Winklerová její stěně dala podobu Pískoviště. Podobné tvůrčí akce ve spolupráci s uměleckými školami připravuje i do budoucna.

Jediným akcionářem společnosti Teplárna České Budějovice, a.s. je se 100 % akcií město České Budějovice.