Blíží se konec topné sezóny 2021/2022

Od včera 9. května teplárna omezila dodávky tepla do rozvodné sítě.

Topení je ponecháno v pohotovostním režimu letos poprvé, protože bylo jaro poměrně chladné. Od soboty jsou průměrné denní venkovní teploty vysoko nad 13°C a podle předpovědi klesat nebudou.

Pohotovostní režim umožňuje pružně reagovat na poptávku odběratelů, která by vznikla při citelném ochlazení.

Dodávky tepla se řídí z operátorského pracoviště v teplárně automaticky. V pohotovostním režimu je všech 172 výměníkových stanic, 146 domovních předávacích stanic, 3 centrální předávací stanice a 2 horkovodní stanice až do konce topné sezony daného vyhláškou.

Otopné období končí 31. května, jak stanovuje vyhláška. Dodávka tepelné energie se ale může prodloužit, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13°C ve 2 dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den. (Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7.00, 14.00 a ve 21.00 hod., přičemž teplota měřená ve 21.00 hod. se počítá dvakrát. Údaje o trendu vývoje venkovní teploty přebírá Teplárna České Budějovice, a.s. od Českého hydrometeorologického ústavu.)

Vytápění mimo otopné období se uskutečňuje, vyžaduje-li to průběh venkovních teplot, připouští-li to technické a zásobovací podmínky a v neposlední řadě v případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů.

S ukončením topné sezony se teplárna začne připravovat na pravidelnou údržbu zdrojové části a na plánované opravy teplárenské sítě včetně těch generálních.

Uplynulou topnou sezonu lze hodnotit jako průměrnou. Společnost aktuálně zásobuje tepelnou energií 29 503 domácností a 218 firem a institucí. Tyto výrobní podniky, nemocnice, školy a další komerční objekty spotřebují z pohledu prodeje zhruba 60 procent produkce.

Teplárna provozuje distribuční síť v délce 165 kilometrů, z nichž je 82 kilometrů parovodů, 38 kilometrů horkovodů a 45 kilometrů teplovodů.

 




Městská teplárna se po třech letech opět ptá veřejnosti, jak ji vidí

Po třech letech se Teplárna České Budějovice opět stane předmětem veřejného průzkumu. Podobně jako na podzim 2019 ho připraví Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity. Obyvatelé Českých Budějovic tak mohou hodnotit služby městské energetické společnosti.

Průzkum proběhne od 10. do 22. května prostřednictvím online dotazování na reprezentativním vzorku několika set obyvatel Českých Budějovic podle jejich pohlaví, věku a vzdělání. Výsledky budou známy koncem června.

„Teplárna je přirozenou součástí města a je dobré vědět, jak nás obyvatelé i veřejnost vidí. Ať již jde o hodnocení poskytovaných služeb nebo názory na řadu náročných ekologizačních opatření, které městská společnost připravuje nebo již provedla v minulých letech,“ říká Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva teplárny.

Historicky první průzkum veřejného mínění ukázal, že lidé teplárnu vnímají jako tradiční a fungující podnik ve vlastnictví města. Nejvíce byli spokojeni samotní zákazníci, podle věku pak lidé nad 50 let. Ti oceňovali hlavně spolehlivost dodávek a nonstop servisní dispečink. Téměř polovina ze 314 respondentů uvedla, že je na centrální vytápění a ohřev užitkové vody napojena. Čtyři pětiny si pak firmu vybavily jako dodavatele tepla ve městě. Průzkum tehdy upozornil i na rezervy. Například na 70 procent respondentů odpovědělo, že se zajímají o ekologické aktivity, ale jen malé procento z nich dokázalo pojmenovat konkrétní ekologizační počiny městské teplárny.