Teplárna má novou dozorčí radu. Obměnila se v ní téměř polovina členů

Rozhodnutím rady Statutárního města České Budějovice, jediného akcionáře při výkonu působnosti valné hromady, byla dnes zvolena nová devítičlenná dozorčí rada českobudějovické teplárny. Tvoří ji (v abecedním pořadí) Ing. Jiří Boček, Mgr. Šimon Heller, MUDr. Martin Kuba, Ing. Roman Kubíček, Ph.D., Bc. Tomáš Kubín,  Ing. Petr Maroš, Ing. Martin Maršík, PhD., JUDr. Svatomír Mlčoch a Ing. Jiří Svoboda. Její členové na prvním jednání plánovaném na 22. listopadu ze svého středu zvolí předsedu a místopředsedy.

„Rada města zvolila osobnosti, které mají praktickou zkušenost a vzdělání napříč různými obory, zejména v oblastech energetiky, ochrany životního prostředí, manažerskou zkušenost s vedením firem nebo také se vzděláváním“, sdělila primátorka Dagmar Škodová Parmová. „Jsem pevně přesvědčena, že noví radní budou pokračovat v úspěšně započatém procesu přeměny městské teplárny na moderní energetický podnik využívající lokální bezemisní a obnovitelné zdroje, jak popisuje Strategie pro zelené město jednomyslně schválená v roce 2020. Projeví se to především v zachování tradičního komfortu naší sdílené komunitní energetiky, bezpečnosti výroby a dodávek energií v dostatečném množství za stabilní ceny i ve zlepšování životního prostředí. Jedná se o podstatná témata pro život a podnikání v Českých Budějovicích.“

Členové dozorčí rady mohou nahlížet do všech dokladů a záznamů o činnosti společnosti, kontrolují vedení účetních zápisů i to, jak se naplňuje podnikatelská činnost teplárny v souladu s právními předpisy a stanovami.

V klíčovém orgánu společnosti, který dohlíží v tzv. německém modelu řízení na působnost představenstva, pokračují jak dosluhující předseda Roman Kubíček a místopředseda Jiří Boček, tak členové Martin Kuba, Svatomír Mlčoch a Jiří Svoboda. Zbylí jsou noví. Tím je zachována kontinuita práce důležitá pro klíčové období transformace  uhelných provozů na lokální zdroje energie.

Na podzim 2023 se novým zdrojem tepelné energie stane horkovod z Jaderné elektrárny Temelín a následně teplárna uvede do provozu nový kotel na spalování biomasy v podobě dřevní štěpky. Tím významně sníží spotřebu uhlí a tedy i produkci emisí oxidu uhličitého a dalších látek. Cílem této diverzifikace je udržení bezpečných dodávek energií a dlouhodobě stabilní a udržitelné ceny tepla i teplé vody odebíraného domácnostmi i firmami ze společné distribuční soustavy zásobování teplem. Zároveň teplárna pokračuje v přípravách na vybudování nového zdroje ZEVO Vráto, v němž bude teplo a elektřinu vyrábět z komunálních odpadů, které po dlouhé desítky let končily bez užitku na skládkách. Po zprovoznění i této nové kapacity pak skončí více než stoletá éra spalování uhlí.