Nevyhnutelné zdražení udrželo ceny tepla v Českých Budějovicích pod republikovým průměrem i pro rok 2023

Českobudějovická teplárna od ledna 2023 zvýší cenu tepla za gigajoule o 14,17 procenta na 788,59 Kč včetně DPH.

Typická domácnost s průměrnou plochou bydlení napojeného na soustavu CZT a roční spotřebou asi 20 GJ tepla, tak měsíčně zaplatí o zhruba 163 Kč více. Jde o komplexní službu dodávek tepelné energie na vytápění a ohřev TUV. Mezi krajskými sídly jde o třetí nejnižší a České Budějovice se tak v tomto srovnání řadí do cenového podprůměru.

Meziroční zdražení tedy nedosahuje ani předpokládané výše průměrné roční inflace. Oproti jiným dodavatelům energií Teplárna České Budějovice v průběhu roku 2022 udržela původní ceník. Tak by tomu mělo být i v roce 2023. Je-li to nezbytné, městská firma upravuje své ceny právě maximálně do úrovně průměrné inflace a to pouze na přelomu roku. Splňuje tak kritéria stability a předvídatelnosti.

Teplárna tak pokračuje v dlouhodobém trendu držet stabilní cenu, i ona je však pod tlakem vysoké inflace, zdražování cen nakupovaných surovin, služeb a emisních povolenek, stejně jako legislativních požadavků na provoz energetických zdrojů. Za této situace se úpravám vlastních obchodních cen nelze vyhnout.

V krajském městě přitom funguje největší sdílená soustava zásobování teplem v Jihočeském kraji. Je k ní připojeno 30 tisíc domácností, více než 215 firem a 173 institucí a jejich okruh se stále rozšiřuje.

Teplárnu vlastní Statutární město České Budějovice, které je od roku 2018 jediným akcionářem. Podle předloni schválené Strategie pro zelené město se postupně mění palivový mix. Dosud dominantní uhlí bude nahrazeno obnovitelnými nízkoemisními lokálními zdroji. Už v příští topné sezoně 2023/24 se na soustavu zásobování teplem napojí horkovod z jaderné elektrárny Temelín, posléze přibude kotel na spalování dřevní štěpky a od roku 2028 by se měl přidat nový zdroj ZEVO Vráto. Ten bude k výrobě tepla a elektřiny využívat komunální odpad.  Posílí se tak bezpečné a stabilní dodávky energií za dostupné ceny.

„V době, kdy domácnosti a podnikatelé čelí skokovému zdražování cen energií, garantujeme našim zákazníkům dlouhodobě stabilní cenu za vytápění a ohřev teplé vody. Stejné platí o dodávkách technologické páry pro výrobní procesy. Dodrželi jsme tedy náš záměr udržet růst cen pod úrovní inflace při zachování komfortu dálkového vytápění, realizaci ambiciózních investic a při splnění všech legislativních požadavků,“ říká Václav Král, předseda představenstva českobudějovické teplárny.