Plášť ZEVO Vráto vzejde ze soutěžního workshopu. Vítěze vybere odborná porota již na podzim

Zástupci vybraných 4 architektonických týmů, tvořených architekty a krajináři, se dnes poprvé sešli v areálu budoucího Energetického parku České Budějovice, aby se seznámili s podmínkami a zadáním pro tvorbu podoby vnější obálky ZEVO Vráto, návrhu na využití zbývajícího areálu a bezprostředně přiléhajícího vnějšího okolí, kde je velká část pozemků taktéž v majetku statutárního města. Ze dvaadvaceti zájemců je vybrala odborná porota.

V prostorách dosluhující uhelné výtopny Vráto, upravených pro jednání, je přivítal Petr Maroš, první náměstek primátorky Českých Budějovic a člen dozorčí rady Teplárny České Budějovice. Ocenil velký zájem tuzemských i zahraničních ateliérů o vyhlášený soutěžní workshop, jehož cílem je nalézt co nejlepší podobu i využití celého energetického areálu a jeho okolí. „Chceme, aby tato mimořádná stavba měla přidanou hodnotu i pro místní obyvatele i celé město a jeho návštěvníky,“ uvedl.

Podle Václava Krále, předsedy správní rady ZEVO Vráto, v němž se má k výrobě tepla a elektřiny využívat zejména komunální odpad, v novodobé historii Budějovic vzniklo mnoho architektonicky atraktivních projektů, z nichž ale prakticky všechny skončily v šuplíku. „Městské společnosti jsou lídry ve využívání moderních technologií, dekarbonizaci a rozvoji cirkulární ekonomiky. Již několik let systematicky pracujeme na realizaci tohoto projektu, vsadili jsme na osvědčené technologie a transparentní přístup. Doufáme, že i tato investice nastartuje rozvoj území a bude patřit ke chloubám města po několik generací. Proto jsme tento workshop vyhlásili a těšíme se na jednotlivé návrhy,“ zmínil při setkání s architekty a krajináři.

Ti měli možnost se na místě osobně seznámit s lokalitou a jejím okolím a debatovat společně s organizátory workshopu. Vítězové budou vyhlášeni na podzim za každou oblast (obálka objektu, vnitřní areál a vnější okolí), mohou tedy být až tři, a i v rámci tohoto procesu se počítá s účastí veřejnosti.

K workshopu byly vydány organizátorem 2 tiskové zprávy:

https://www.zevovrato.cz/zevo-vrato-privita-architekty-soutezniho-workshopu/

https://www.zevovrato.cz/mezinarodni-soutezni-workshop-zna-sve-ucastniky/